Článek

Night Side vol. 3

Festival Night Side patří k největším darkwave/gothic sešlostem svého druhu v ČR. Letos zde nevystoupily jen kapely z domácí scény, ale i z Polska a Německa. Jedná se o velmi stylovou akci, u níž jsme samozřejmě nemohli chybět! Překážkou pro nás nebyl ani fakt, že se konala v Praze, avšak na místě nám již dobře známém a oblíbeném, a to v klubu Exit.

Sobota 19. 9. 09, Exit Chmelnice, Praha
Původně byl začátek plánovaný na půl osmou večerní, avšak menší problémy se zvučením posunuly start celé akce přibližně k půl deváté. Na to jak bude letošní NS probíhat jsme byli opravdu velice zvědaví. Nedávno se nám totiž podařilo navštívit podobně laděnou akci nesoucí název Electro Prague Festival, který byl pro nás přímo luxusním zážitkem.

 

Na místě už se to hemžilo subkulturními nadšenci, sexy gothic slečnami ale i industriálními zástupci mužského pohlaví. Vše se už zdálo být zcela připraveno, a tak nic nebránilo tomu, abychom na podiu přivítali první electro – metalovou formaci Galactic Industry (CZ). Bohužel, kapela splnila mé neblahé očekávání. Výkon by se dal přirovnat k předkrmu i ten bývá zpravidla málo vydatný. Kapela fungující od roku 2001, která vydala svou první desku s názvem "Perfect Life" na labelu Popron music. Druhé album "Remake" spatřilo světlo světa roku 2007.

 

Zatímco sálem zněly první tóny, měli jsme čas se porozhlédnout po okolí a samozřejmě také po nějakém tom lahodném lektvaru. Během kultivovaného popíjení jsme se shodli, že dorazil menší počet lidí, než byl náš osobní odhad. Přesto se lidé bavili a jak se zdálo, v menších skupinkách se jim dobře konverzovalo. Na akcích podobných této člověk stejně vídává stále ty samé tváře, takže se po nějakém čase všichni znají, ačkoliv pocházejí z jiných zákoutí ČR.

 

Během toho, co se na podiu připravovali Greedy Invalid (CZ), se začínal plnit sál lidmi a nejeden odvážlivec se dokonce přiblížil k pódiu. Na člověka hned padla euforie a myšlenky typu: „Ano, tady je to vážně úžasné, jsem na správném místě“. Greedy Invalid jsou již trochu starší formace. Jejich začátky se datují již někdy kolem roku 1994, ale většího zájmu se dočkali až kolem roku 2005, a to díky jejich albu "Meaning of Life". Na svém kontě mají dohromady dvě alba a na třetím podle všeho zasychá barva. Hudba je to rockově melancholická, dravá plná divných pocitů. Za nás osobně mohu říct, že nás příjemně potěšili.

 

Už minulou akci doprovázelo neskutečné vedro a dusno. Možná proto se většina návštěvníků chodila nadýchat čerstvého vzduchu ven. Mezitím, co někteří debatovali a dýchali kyslík (a kdo ví co ještě) venku, se na scénu přiřítila energická čtyřčlenná formace Tear (CZ). Z hlediska všech aspektů uskupení nejprogresivnějšího electro - rocku u nás. Hudba je našlapaná a zdobená množstvím samplů, zvukem electronických houslí a expresivním vokálem. Musím však s lítostí podotknout, že ačkoli jsou pověstní energičností, výkon který podali na NS byl poněkud povadlejší. Doufejme tedy, že se to prostě jen nepovedlo. Kapela byla vybrána na NS, díky tomu, že se zúčastnila lipského Wave Gotik Treffen 2008. A to už svědčí o nějaké té kvalitě.

 

Česká reprezentace tedy dostala prostor se vyjádřit, a tak se na podium mohla začít stěhovat Německá vlajka formace Expretus (DE). Jde o velmi všestrannou hudbu, kterou si vychutnají zejména milovníci směsice gothic rocku, wave ,ale i industrialu. Působí od roku 1999 a v ČR nehrají poprvé. Jejich poslední album "Borderline Red" vydané v roce 2006 oslnilo mnoho gothických duší po celém světě.

 

Noc byla v plném proudu, vládla pohodová nálada a všichni se tak trochu líně povalovali všude, kde jen se dalo. To nejspíš proto, že hlavní přízraky večera již vyndávaly své nástroje z rakví. Ano, mluvím o Deathcamp Project (PL), velmi extravagantní trojce přímo z Polska, která si v ČR už své duše také nakradla. Od roku
2001 natočila kapela dvě dema ("End" v roce 2001 a o rok později "Wired ") a tři EPčka ("Away From You" (2003), "Laxa(C)tivE" (2004) a "seXimeR" (2007)), která jim získala mezinárodní uznání tisku i fanoušků. Příjemný mix gothic rocku s vlivy postpunku, deathrocku, dark wave a industrialu, posazený na stylizovaném vokálu, si rychle našel množství příznivců a pozitivní jsou i reakce na aktuální debut "Well-known pleasures". Hudebně hodně dobře zpracovaná muzika, přesto musím trochu kritizovat. Jakožto hvězdy večera nám mohli předvést o něco větší show.
Dále se pokračovalo after party v podání Sanctuary DJ Teamu a dalších hostů.

 

Z mnoha akcí kde jsme byli, jsem pochopil jednu zásadní věc. Pokud na after party zůstane mnoho lidí, akce nebyla moc bouřlivá, lidi se totiž dostatečně nevyřádili. Na Night Side jsme se hodně těšili, ale jak to tak bývá, když člověk očekává hodně, přichází zklamání. Že na akci dorazila hrstka lidí vůbec nevadí. I přesto že bylo po hudební stránce vše v pořádku, kapelám se tentokrát nepodařilo dostatečně rozpálit dav. Na závěr bych už chtěl jen vyzdvihnout kapelu Greedy Invalid, která se alespoň trochu snažila o komunikaci s publikem. Přesto si i z této akce uchovám já i moji přátelé spoustu příjemných zážitků.

 

Dodatek: Více fotek také můžete najít v galerii sanctuary.cz.

 

Za zdaryvaryTEAM Václav Eder a Tereza Bystroňová.

Fotogalerie