Článek

Electro Prague Festival 9 1/2

V sobotu 22. srpna 2009 v pražském klubu Exit se konala gothic a darkwave akce s názvem Electro Prague Festival, kde se objevily tuzemské hvězdy jako Alvaréz Peréz, The Shadowplay a jako hlavní DarkStar floridské The Crüxshadows, které si připravilo opravdu velkolepou show plnou temné romance.

Tradice festivalu EPF sahá až do roku 2004, za tuto dobu pořadatel akce DJ Mirage představili českému publiku celou řadu nejrůznějších interpretů. Letošní EPF se od předchozích ročníků trochu lišilo, o čemž tak trochu napovídá i podivné označení, který nenese „10“ ale „9 1/2“ a důvodů, proč tomu tak je, je hned několik. Jeden z nich je redukce kapel na téměř polovinu než bylo zvykem na minulých ročnících. Však o to víc času dostaly jednotlivé hudební projekty pro svou prezentaci. Název také vypovídá o tom, že tentokrát tato čistě elektronická akce byla nakažena rockovými kytarami a houslemi, ale přesto pevně zakořeněné do elektrozákladu.

 

Klub Exit, kde se odehrála tato Dark akce se nachází na Praze 3 v ulici Konevova 219. Tato Music Hall má opravdu ten správný Dark industriální design pro tuto akci, zdi plné tajuplných kreseb atd. Příjemná obsluha, jediné co snad mohu vytknout, je nedostatečná klimatizace, místy jsem si připadal jako v troubě. Pojďme si ve zkratce přestavit jednotlivé interprety.

 

The Shadowplay (Jihlava)

Celkem mladý projekt, který vznikl koncem loňského roku má za sebou demo s názvem "4th Dimension". Na EPF tedy neměli premiéru, již nějakou dobu se vrhají na koncertní podia, zde se tedy postarali o předkrm večera písněmi ze svého nově připravovaného debutu "Discord". Osobně mohu říct, že mě až zas tolik neoslovili, ale také to nebylo takové zklamání jak mnozí hovořili, musíme brát na vědomí, že jde o celkem mladý a čerstvý projekt.

 

Alvaréz Peréz (Brno)

Dark rocková smečka působící na scéně šestnáct let má za sebou šest povedených alb. V této scéně jsou dosti známí a oblíbení, a to ne jen v naší prach nabalující zemi, ale i mimo ni. Kapela však nedávno trochu pozměnila formaci, takže si vypůjčila kolegy z tvrdších skupin - Biggerem z formace Amortez na postu kytaristy a druhou zpěvačkou Dashou (Tisíc Let od Ráje). Takhle je slyšel opravdu málokdo.

 

The Crüxshadows (Florida)

Charismatický zpěvák Rogue (kterého si musíte zamilovat) a jeho banda si Českou republiku zamilovali, a tak téměř pokaždé, když se svou hudbou neúnavně křižují Evropu, zastaví se na koncert i u nás. Vidět je na EPF byl opravdový zážitek, jejich show, kterou dělají a atmosféru, kterou dokáží vyvolat nelze moc popsat, to se musí zažít. Kapela má na kontě celkem sedm oficiálních alb a nespočet koncertů v třiceti zemích světa. S sebou přivezli nové songy z singlu "Quicksilver Tour" ale i personální změny, možná proto to byla pro spousty lidí tak trochu novinka. I když se okolo kapely točí hodně změn, jejich kvalita je nesporná, což dokazuje seznam kapel s jakými sdílely koncertní haly. Mezi ty nejznámější patří The Cure, Björk, Placebo, The Sisters of Mercy, Skinny Puppy a mnozí další. Mezi lidmi co vyznávají druh této hudby, je zpěvák Rogue tak trochu sexuální symbol. Nepřekvapilo mě, když uprostřed koncertu do prostoru pustil nabídku k sexu. Jeho vzhled, chování a zpěv nadchne každého, kdo tento styl jede. Jeho absolutní volnost, kdy vleze mezi posluchače a dotýká se jich, okouzlila i mě, veliký zážitek. Choreografii celé této bandy mohu vyjádřit dvěma slovy - Dark Sex.

 

Po odehrání těchto interpretů noc zdaleka nekončila, pokračovalo se dál velmi živou a sexy After Party v podání DJ Mirage, který nám zahrál opravdu dobře, moje pocity z pozdních ranních hodin zde raději nebudu zveřejňovat (kdo by měl zájem, časem budou na mém blogu)

 

Závěrem bych chtěl pozvat ty, co tato akce zaujala na akci, která se bude konat již 19. září. Bude se opět konat v klubu Exit a ponese název Night Side III, o akci vás ještě budeme informovat. Kdo by měl zájem, z KV a Plzně nás pojede celkem početná banda.

 

Za zdaryvaryTEAM Václav Eder

Fotogalerie