Článek

PROMO: ODPOLEDNÍ VRTOŠENÍ - Den otevřených dveří v Letohrádku Ostrov

Tradiční Den otevřených dveří Galerie umění Karlovy Vary se po dvou letech opět přesunuje do její pobočky, Letohrádku Ostrov. Odpolední ...

Tradiční Den otevřených dveří Galerie umění Karlovy Vary se po dvou letech opět přesunuje do její pobočky, Letohrádku Ostrov. Odpolední vrtošení se uskuteční v sobotu 16. května od 13 do 19 hodin. Jak již název napovídá, mimo možnosti nahlédnutí do zajímavého interiéru zámečku a volné prohlídky aktuálních výstav, bude možnost v Letohrádku vrtošit. Bohatý odpolední program pro širokou veřejnost potěší především rodiny s dětmi. Celé Odpolední vrtošení se točí kolem výstavy Vendiho M. Hůrky - Závan vrtochů III, která bude v sobotní podvečer zahájena. Den otevřených dveří vznikl ve spolupráci se Základní uměleckou školou Ostrov a za laskavé finanční podpory Města Ostrov.

Slavnostní fanfára, linoucí se z vnitřních balkónů zámečku, uvítá hosty ve 13 hodin. Na zahájení akce si divadelní soubor Hop-Hop pod vedením Ireny Konývkové ze ZUŠ Ostrov, připravil pásmo pohádek a dialogů pro nejmenší návštěvníky galerie.

Po divadle se ve 14:15 rozběhne vrtošivé tvoření po celé budově letohrádku a hraví hosté všech věkových kategorií si budou moci vybrat z řady souběžných tvůrčích dílen (14:15 - 16:30). Před vchodem do galerie bude připraven pravý ateliér s možností vyzkoušet si malbu temperami na malířském stojanu.

Autorkou dílny Vrtoší křídla je Lenka Vítková, pedagožka Základní školy Ostrov - Májová. Zájemci si prohlédnou díla Vendiho Hůrky, plné fantaskních ptačích bytostí, které Lenka výstižně nazvala Vrtochy. Hůrkovi ptačí tvorové jsou směšní a legrační, ale umějí být i ironičtí. Někteří nastavují zrcadlo lidským neřestem a libůstkám. Návštěvníci si mohou vytvořit svého Vrtocha za pomoci nití, černé a bílé barvy.

Barbora Vymazalová, vyučující výtvarnou výchovu na Základní škole Ostrov - Masarykova, si připravila dílnu Ostrovská strašidla a historie. Ostrov je městem s bohatou historií, které díky radikální změně obyvatelstva v minulosti, přišlo o svou paměť a tradice. Jistě existovala řada ústně předávaných pověstí a příběhů, vztahujících se k domům Starého města, radnici, kostelům i klášteru a zámku. Návštěvníci mají jedinečnou možnost vymyslet pohádkové bytosti, které celá staletí obývají třeba právě Letohrádek. A v rámci Barbořiny dílny si je mohou namalovat a vyrýt do sádrových dlaždic.

Výsledné výtvarné práce všech dílen, budou průběžně vystaveny nejen uvnitř letohrádku, ale budou jimi ozdobeny i venkovní mříže oken. Vzniklé kresby, malby a sádrové reliéfy si jejich tvůrci mohou odnést domů.

Souběžně s dílnami je pro děti od 8 let připravena Letohradní hra. Ve výstavních síních galerie budou rozmístěna stanoviště s hádankami, úkoly a skládačkami. Hra seznámí děti s budovou letohrádku, především iluzivní malbou centrální haly a se zaniklou podobou zámeckého parku.

Po tvořivém vrtošení, které patřilo především dětem, se v 17 hodin uskuteční vernisáž výstavy Vendiho M. Hůrky - Závan vrtochů III. Uvést rozverná díla přijede Petr Hora Hořejš, autor knižní řady Toulek českou minulostí a Jazzové rozptýlení vernisáže zajistí mladí muzikanti ze ZUŠ Ostrov, pod vedením Vlastislava Mareše.

Tachovský keramik, ilustrátor a kreslíř Vendi M. Hůrka (1942) vytváří porcelánové reliéfy plné reálných postav či vymyšlených bytostí. Výjevy doplňuje hravým písmem, nezbytným vtipným komentářem. V cyklu šestnácti reliéfů se zabývá rozpustilou interpretací některých osobností českých dějin a pověstí, např. Ctirada a Šárky, kněžny Libuše či Jana Žižky, ad. Průřezová výstava představí rovněž autorovy detailně propracované ilustrace, naučně vědecké i volné a porcelánové strojky ve verneovském duchu.

Přijďte se ujistit, že Letohrádek Ostrov žije! a nepatří pouze úzké skupině návštěvníků, kteří umění „rozumějí". Jste srdečně zváni!