Článek

Úpadek kultury ve Varech?

Jistě nejsem sám, kdo má poslední dobou nepříjemný pocit z kulturního vývoje v Karlových Varech. Vinu lze zřejmě přičíst vedení ...

Jistě nejsem sám, kdo má poslední dobou nepříjemný pocit z kulturního vývoje v Karlových Varech. Vinu lze zřejmě přičíst vedení města, nad jehož kroky mnozí kroutí hlavou. Přesun financí ze zajímavých menšinových projektů za pár korun na nákladné monstrózní akce s (předpokládanou) masovou účastí může být sice ekonomicky výhodný, vliv na různorodost a bohatost kulturního života lázeňského města lze označit za devastující. Plán magistrátu vyhrát soutěž Evropské hlavní město kultury vyvolává v takové situaci jen úsměšky.

Ačkoliv politického vedení disponuje značným potenciálem zhatit mnohé pokusy o zlepšení kulturní situace v našem městě, jsme to nakonec my - obyvatelé města - kdo skutečně vytváří a pomáhá rozvíjet kulturní život. Pocit zhnusení a rezignace může být prvním krokem ke změně poměrů - ale rozhodně by neměl být i tím posledním. Nadávání v hospodě, případně u televizních obrazovek, po němž následuje pasivita pouze hází odpovědnost na bedra těch ostatních. Pokud občané tuto odpovědnost ignorují, nelze se potom už ničemu divit. K ilustraci si vypůjčím citát.

Nikdo nedělá větší chybu než ten, kdo nedělá nic v domnění, že to málo, co udělat může, nemá smysl." (E. Burke)

Co tedy udělat? Podělme se se svými přáteli se zážitky, které nás naplnily, podporujme zajímavé akce - třeba jen svou účastí - a kritizujme jevy, které se nám nelíbí. Jistě sami vymyslíte i jiné způsoby, jak se zapojit do kulturního rozvoje města.