Článek

HLEDÁNÍ DUŠE ŽENY

29. 9. – 27. 10. David Kurc - HLEDÁNÍ DUŠE ŽENY výstava fotografií. vernisáž 29. 9. v 17:00 hodin v kavárně Krajské knihovny Karlovy Vary

Vážněji myšlené akty začal David Kurc tvořit kolem roku 1997 a od té doby absolvoval celou řadu uměleckých dílen zaměřených na akty a portrét. Nasnímal mnoho filmů a v temné komoře nazvětšoval hodně fotografií. Jeho cykly byly kupříkladu snímky těl natřených dětským olejem pro zvyraznění linií a světlného kontrastu nebo kompozice na půdách či sklepech. Poslední dobou pomalu opouští práci na klasické svitkové filmy a práci ve fotokomoře a věnuje se snímání digitálním fotoaparátem. Většinu fotografií ale neupravuje a neretušuje v počítači a snaží se dosáhnout stejných výsledků jako v analogové fotografii. Zabývá se barevným svícením v ateliéru.
Název výstavy „Hledání duše ženy" je možná zavádějící, jak se dá fotit duše? David Kurc to vyřešil zajímavě. Hledá duši a fotografuje tělo. Jedná se o barevné fotografie z let 2009 - 2010. Jsou to akty ženských těl, fotografie, které jsou vytvořeny pomocí několikanásobné expozice a barevných filtrů a vznikly v rámci fotografických dílen Kontaktfoto. Nejsou v počítači upravované, jsou to klasické digitální fotografie, některé z nich se zakomponovanými golfovými míčky, další autorovou vášní. Ze stejného důvodu převládá na fotografiích zelená barva. „Nejlíp se mi tvoří, když jsem v pohodě, mám čas, nemusím pospíchat a mohu přitom popíjet dobré červené vínko," řekl David, „potom vzniknou ty správně komponované fotografie." Modelky se shánějí poměrně dobře, protože ženy, zvláště mají-li krásné tělo, chtějí být viděny. Žena je nejen pro D.Kurce věčnou inspirací. Zde opět nacházíme to hledání duše ženy, je nekonečné, ať je žena romantická, krásná, svůdná, smyslná,tolerantní, laskavá atd.

(text archiv David Kurc)

Fotogalerie