Článek

Sokolovská pobočka Člověk v tísni v Karlových Varech

Sokolovská pobočka Člověk v tísni v Karlových VarechV Karlovarském kraji společnost Člověk v tísni, o. p. s., působí již od roku 2001. ...

Sokolovská pobočka Člověk v tísni v Karlových Varech

V Karlovarském kraji společnost Člověk v tísni, o. p. s., působí již od roku 2001. V roce 2006 v Sokolově vznikla samostatná regionální pobočka, odkud byla řízena činnost pracovníků působících v dalších městech a obcích. V Karlových Varech bylo kontaktní místo otevřeno roku 2009 v Železniční ulici. Od podzimu roku 2010 působí v Blahoslavově ulici čp. 18/5.

Působením terénních pracovníků v Karlových Varech se zlepšila výpomoc lidems různými sociálními problémy. Udržuje se pravidelný styk mezi klienty a místním magistrátem či státními úřady. Kromě pravidelné terénní sociální práce lze přes kontaktní místo nabídnout poradenství k získávání pracovních příležitostí, k problémům se zadlužením, k řešení neuspokojivé bytové situace, povinné školní docházky a pomoci při využívání
volného času dětí a mládeže. Poskytuje se bezplatné sociální a právní poradenství, doporučují se i jiné vhodné sociální služby a také se provozuje kariérní poradenství pro žáky základních škol.

Při řešení bytové situace terénní pracovníci své klienty doprovázejí na jednání s příslušnými úřady. Pomáhají jim při sepisování úředních žádostí a úředních formulářů. Také doporučují svým klientům, jak vytvořit splátkové kalendáře, aby nepřiměřeně nezatížily chod jejich domácností.

Rodinám je od r. 2009 aktuálně nabízena služba nazvaná Program vzdělávání.Dobrovolníci většinou z řad studentů středních a vysokých škol docházejí pravidelně jednou týdně do rodin, kde pomáhají většinou dvě hodiny dětem s domácími úkoly a s přípravou do školy. Tato služba si klade za cíl zlepšit školní prospěch doučovaných dětí a zabránit předčasnému ukončení školní docházky.


Pro žáky základních škol se pořádají workshopy kariérního poradenství. Žáci osmých a devátých tříd pod vedením odborného pracovníka pracují s pracovními listy. Hlavním cílem tohoto programu je lepší nasměrování žáků k volbě jejich příštího studia a profese.

Sokolovská pobočka Člověka v tísni, o. p. s., v Karlových Varech spolupracuje s místním magistrátem a také s Krajským úřadem Karlovarského kraje. Na svou činnost čerpá dotace z fondů Evropské údaje, jako jsou například Evropský sociální fond – Operační program

Vzdělávání pro konkurenceschopnost a Evropský sociální fond individuálního projektu Karlovarského kraje.

Fotogalerie