Článek

Seznamte se: 4. díl - Centrum pro mládež a alternativní sporty o.s.

Něco málo k úvodu? Především zdravíme všechny čtenáře. Těšíme se z pozitivní odezvy na akce, které jsme již za naši dlouholetou historii uskutečnili, tím díky všem, kteří se na těchto akcích podíleli s námi.

Kolik má takové občanské sdružení lidí nebo zakladatelů?

Zakládajícími členy jsou 3 osoby, které rozumí jak skateboardingu tak         i administrativě. Protože jakýkoli dobrý plán bez administrativního zajištění a znalosti příslušných zákonů, předpisů je předurčen k zániku.

Kolik máte členů dnes?

Je třeba říci, že lidí, kteří se zajímají o undergroundové sporty, není zdaleka tolik jako v období mezi rokem 1990 až 2000. Dnes máme přes 20 aktivních sportovců a několik blízkých lidí, kteří se s námi podílejí na pořádání různých akcích.

Pakliže mluvíme o sdružení mluvíme především o skateparku v K. Varech, je to tak?


Ano, naše zásadní priorita byla výstavba skateparku, to byl také důvod, proč sdružení v r. 1999 vzniklo, zajistit pro tento druh sportu důstojné místo.

Co dnes mohou návštěvníci skateparku využít a co tam najdou?

Tak především skatepark splňuje požadavky pro pořádání závodů Českého
skateboardového poháru. Protože víme, že ostatní freestylové sporty si také zaslouží pozornost, v projektu jsme s nimi počítali především s bmx. V roce 2009 se nám podařilo přesvědčit radní, aby nám vystavěli legálovou plochu pro začínající i jiné writery. Dále je k dispozici klubovna (prostor), kde si v lednici lze vychladit pití nebo si udělat něco teplého na zahřátí. Odpočinek je také nedílnou součástí sportu, výkonu a i to je možné v rámci klubovny si případně dát voraz. Zajímavost na závěr! U nás si lze zapůjčit chrániče a především helmu, která je podmínkou ve skateparku do 18 let zejména u bmx.

Celkem dost se vám toho podařilo zařídit, máte ještě nějaké plány co se týče areálu?

Rozhodně. Teď se pokoušíme prosadit zastřešení skateparku, protože to je jedna z obrovských výhod, jak pro závody ČSP tak jiné. Máme již od projektanta hotový projekt teď už „jen“ aby rada pro tento projekt zvedla ruku.

Jakých akcí si ceníte nejvíce, předpokládám že to nebude pouze jedna?

Ano, je jich víc a jednu bychom asi nedokázali vybrat. Ceníme si, že Karlovy Vary mohly být po dlouhá léta součástí Českého skateboardového poháru, naposled se zde konal v roce 2008. To přitáhne vždy spousty lidí a to je to, oč tu běží. Ceněnou akcí je bezesporu breakdance, který jsme uspořádali za podpory IFFKV, kde tehdy u Vřídla bylo obrovské množství lidí a do toho všeho servíroval skvěle připravenou hudbu Dj.CutDem. A úplnou perličkou byl snowboardový závod v roce 2005, který se konal u bývalé školy J.Palacha. Tato akce zůstala na dlouhou dobu zatím nenapodobena a když by se nám podařilo opět sehnat dostatek energie, mohli bychom snowboarding opět vrátit do světových lázní.

A co když znám skateboarding, in-line, bmx pouze z videa či televize a chtěl bych s ním začít?

Ano, prvotní televizní seznámení je opravdu důležité, aby člověk věděl dopředu, co od těchto sportů lze čekat. Koukáním na videa se to dozvíš a naučíš se názvy triků a jaké jsou možné kombinace triků. Další možnou fází je naučit se ovládat v základu to, co jsi si vybral, tedy naučit se jezdit na kole nebo na skejtu atd. Ze základního seznámení, tedy běžného užívání, můžeš přejít ke zkoušení triků a tomu opět předchází reálné koukání na provádění triků a konzultace s někým z řad jezdců nebo lidí, kteří se o skatepark starají. Je dobré si uvědomit, že tyto sporty nelze přirovnat k fotbalu či tenisu. Dlouho to trvá, bolí to a základním činitelem je stálé překonávání strachu a k tomu výrazně napomáhá motivace k překonání druhého i sebe.

 

Fotogalerie