Článek

Veřejný nepřítel "Potůčky"

V sobotu jsme navštívili čtvrté největší větnamské tržiště v ČR. V malé obci Potůčky provozuje dnes 700 stánkařů svojí živnost. ...

V sobotu jsme navštívili čtvrté největší větnamské tržiště v ČR. V malé obci Potůčky provozuje dnes 700 stánkařů svojí živnost. Není tomu tak dávno co jich bylo 3 000. Doba se však mění a větnamští obchodníci mají o 50% menší tržby. Obec Potůčky měla z pronájmu těchto stánků příjmy ve výši cca 20 000 000 kč ročně.

V minulém roce však musela obec slevit na nájemném téměř o 60%. Drtivá většina kupujících pocházela ze sousedního Německa. V minulosti jich do potůček přijíždělo na několik tisíc denně. V dnešních dnech se u stánků objeví v průměru 20 kupujících. Hlavní příčinou je posílení koruny vůči euru, ale také životní hodnoty, které se za poslední několik let v mnohém zlepšili.

S kamerou jsme udělali menší okruh po tržišti. Někteří větnamští obchodníci se na nás koukali takřka vražedně a pokřikovali "co tu chceš" a nebo "tady kamera, polici nesmíš"

V přeplněných stáncích se nabízí takřka cokoliv. Stánky jsou však všechny stejný a ani sortiment se nijak neliší. Klasickou záležitostí je také možnost zakoupení značkového zboží na neznačkové výrobě.

Kolik miliónů korun zde muselo uniknout ČR šikovnou pílí obchodníků, kteří se nebojí pracovat třeba 12-14hodin denně takřka bez několika měsíční přestávky raději ani vědět nechceme.

 

Video je v horší kvalitě jelikož je nahráno na menší videokameru a záběry jsou velmi zrychlené. Záběry z haly jsou jen z 1/3

Video