Článek

JEDETO2010 jede na zelenou!

Víkend v pohybu pro celou rodinu! Pobaví se děti i dospělý!

JEDETO2010 jede na zelenou

Ekologie je celosvětově takříkajíc „in“. Tomuto trendu se v letošním roce podřídili o organizátoři výstavy JEDETO2010, která se v karlovarské multifunkční hale uskuteční ve dnech 29. a 30. května. Vedle klasických „neekologických“ vozidel se tak budou moci návštěvníci výstavy seznámit s ekologicky čistými vozidly, mezi které patří v poslední době tolik skloňovaná hybridní vozidla či elektrická kola.

V karlovarské hale se představí čtrnáct značek vozidel. Počet všech vystavovatelů a to i z oblasti pohybu a sportu však zatím není definitivní. Co je však jisté už dnes, je to, že vystavovatelé předvedou svou nabídku na rozšířené ploše. Pod střechou areálu to bude dva a půl tisíce metrů čtverečných, ke kterým je ovšem nutné přičíst ještě plochu foyeru a venkovní výstavní plochu. Takřka jisté už je i to, že se letos poprvé část doprovodného programu JEDETO2010 přesune i do tréninkové haly. V sobotu 29. května se zde uskuteční velkolepý Halový letecký den. Z doprovodného programu pak bezesporu stojí za zmínku i soutěž v „rozborce“ a „sborce“ populární Kachny, tedy Citroenu 2CV. Zjednodušeně řečeno: Soutěžící s autem přijedou, rozloží jej na prvočinitele, opět zkompletují, a odjedou.

JEDETO2010 se uskuteční takřka v předvečer oslav Mezinárodního dne dětí. I na ně proto jak pořadatelé, tak partneři výstavy nezapomínají. Záštitu výstavě poskytl Ing. Werner Hauptmann, primátor města Karlovy Vary. MOTIVE ve spolupráci s KV Arénou připravují na sobotu 29. května i neděli 30. května pro nejmenší návštěvníky výstavy řadu atrakcí. Herci Hudebního divadla připravují pro caparty pohádky a různé soutěže, s větším důrazem na nejmladší počítají i samotní vystavovatelé. Organizátoři pracují s tím, že by se v Karlových Varech mohl objevit i jeden z největších krasohledů na světě. Ten skutečně největší je k vidění v Muzeu kuriozit v Pelhřimově, jeho tvůrce už ale pracuje na dalším. Sice ne tak velkém, ale stále dost velkém na to, aby vzbudil zaslouženou pozornost.

Některé atrakce jistě vedle dětí ocení i dospělí. Například karlovarští profesionální hasiči předvedou na JEDETO2010 ukázku vyprošťování osob uvězněných v havarovaném vozidle, nebo likvidace požáru. Veškeré tyto atrakce jsou přitom připravené tak, aby se do nich mohli aktivně zapojit i samotní návštěvníci výstavy.

Jak se na výstavu dostat? Samozřejmě, že zájemci o její návštěvu mohou přijet vlastním vozem. Parkovacích míst je v okolí dost... Ale stejně jako vloni bude k dispozici speciální kyvadlová linka Dopravního podniku Karlovy Vary, která hosty JEDETO2010 zdarma doveze přímo na místo konání. Odjíždět bude od Tržnice, v sobotu 29. května bude trasa se zastávkou u Dolního nádraží, kde bude probíhat partnerská akce Den veřejné dopravy – 10 let Egronetu.

Takže suma sumárum: Po loňském prvním ročníku výstavy JEDETO se v Karových Varech veřejnost nasáklá benzinem (pardon, letos vlastně spíše ekologickými palivy) dočkala významné akce. JEDETO2010 by podle záměrů organizátorů mělo navštívit i několik osobností úzce spjatých s motorismem. Jejich jména si ovšem lidé z MOTIVE, kteří akci připravují, nechávají pro sebe. Ale z náznaků, které už prosákly na povrch, je zřejmé, že někoho takového jen tak v Karlových Varech nepotkáte. A jelikož se pořadatel zmínil, že letos se slaví 60 let formule 1, samotnou lahůdkou letošní výstavy bude i závodní formule! Jaká je? Přijďte se podívat!