Článek

Chebská herečka a šiřší nominace na cenu Thálie

Po více než třech letech si Herecká asociace (od Kupce benátského, kdy se v širších nominacích ocitla Vladimíra Vítová za roli Porcie) ...

Po více než třech letech si Herecká asociace (od Kupce benátského, kdy se v širších nominacích ocitla Vladimíra Vítová za roli Porcie) povšimla kvalit chebských hereček: do širších nominací na cenu Thálie se dostala Radmila Urbanová za roli Marjorie v thrilleru Krajní meze.

Jde o úspěch, neboť komise cen Thálie zvládne shlédnout jen menší část české a moravské divadelní produkce (svou roli zde bezpochyby hrál dvojí zájezd s inscenací Krajní meze do Prahy), navíc širší nominace znamená výběr 8 nejúspěšnějších umělkyň a umělců v každé kategorii (činohra, balet, opera, opereta a muzikál). Oznámení širší nominace zároveň znamená, že daný umělec už nepostupuje do užšího výběru a nedosáhne tedy na nejvyšší ocenění.

Radmila Urbanová působí v Západočeském divadle v Chebu 20 let, od ledna 1989. Vystudovala gymnázium v Písku, kde také navštěvovala dramatický kroužek; své profesionální herecké zkušenosti získávala rovnou na divadelních prknech chebského divadla pod vedením zkušených režisérských osobností (např. Pavel Pecháček), kde vyzrála ve skutečnou hereckou osobnost. Má na svém kontě řadu velkých dramatických rolí české i světové produkce, mimo jiné: Rút (R. Křivánek - Rút, cena za nejlepší ženský herecký výkon na přehlídce České divadlo 2000/2001), Kateřina (W. Shakespeare - Zkrocení zlé ženy), Kněžna (A. Jirásek – Lucerna), Irene (P. Kohout – Kyanid o páté) a další. V současné době ji lze vidět na jevišti Západočeského divadla např. v hlavní roli hry J.-C. Carrièra Terasa, v komedii Na flámu, v roli Marie ve Večeru tříkrálovém či v roli Evelyny Kelettiové v divadelní adaptaci komedie Pane, vy jste vdova! (role, v níž ve filmu zářila Iva Janžurová). Z uvedeného výčtu, který zdaleka nezahrnuje vše, jasně vyplývá, že jde o jednu z nejobsazovanějších hereček Západočeského divadla, která disponuje mimořádné všestranným talentem a schopnostmi zvládnout jak ryze komediální, tak charakterní vážné role, které umí obdařit hloubkou a citlivostí.

Thriller Krajní meze amerického dramatika Williama Mastrosimoneho uvádí Západočeské divadlo na své komorní scéně, v studiu d, od dubna 2009. Inscenaci režírovala Valeria Schulzová. Hra na půdorysu napínavého příběhu ženy, která ve svém domě zneškodní muže, jenž ji chtěl brutálně znásilnit a zavraždit, a pak řeší, jak s ním naložit, aby neunikl trestu a spravedlnosti bylo učiněno zadost, řeší aktuální společenské otázky ochrany oběti, přiměřené obrany a psychického otřesu žen, které se stanou cílem útočícího násilníka.

Hereckým partnerem Radmily Urbanové je v této inscenaci Petr Konáš, který se od úterý 12. ledna příštích několik měsíců bude objevovat ve větší roli v populárním seriálu Ordinace v růžové zahradě na TV Nova. Absolvent Vyšší odborné školy herecké v Praze – Michli působí v Chebu třetím rokem; přijat byl na základě konkurzu na titulní roli v Shakespearově tragédii Romeo a Julie na jaře 2007.

Zdeněk Bartoš, umělecký šéf ZDCH