Článek

Kam v ďábelský pátek třináctého?

Víkend máme pomalu za sebou a čeká nás nový týden. Ovšem, ne ledajaký. V klubech totiž bude více než pekelné živo. Sepsal jsem stručný přehled akcí nejen na pátek, ale i pro celý víkend…

Krátce o pátku třináctém - pověra nebo skutečnost? Podle starých Germánů a Římanů byl pátek šťastným dnem, který byl zasvěcený bohyni lásky - Freye. S nástupem a rozvojem křesťanství se však význam pátku začal měnit. Podle křesťanů byl pátek dnem smůly a neštěstí. Právě oni tvrdí, že v pátek třináctého byl ukřižován Ježíš Kristus. Při Poslední večeři sedělo u stolu třináct lidí a ten třináctý z nich byl prý Jidáš, který Krista zradil. V pátek nabídla údajně Eva jablko hříchu Adamovi. Nakonec i Kain zabil svého bratra Ábela právě v pátek. Navíc v pátek došlo ke zmatení jazyků v Babylóně, což se nás může, ale i nemusí týkat.

Jak se zdá, pátek třináctého je opravdu den smůly. Celý svět je tímto dnem doslova posedlý. V některých hotelech chybí pokoje č. 13, třinácté poschodí byste tam také marně hledali. Závodníci formule 1 třináctku pro jistotu úplně zrušili. Některá města nemají třináctou ulici, jinde zase chybí čísla domu, samozřejmě jak jinak než třináct.

 

V Karlovarském kraji to asi vidíme trochu jinak. Možná s trochou recese jako ve Philadelphii, kde vznikl klub, který se jmenuje právě Pátek třináctého. Jeho členové se scházejí výhradně každý pátek třináctého a dávají svým chováním všem pověrám na frak. Rozbíjí zrcadla, vypouští ve velkém černé kočky a podobně. Zkrátka si z pátku třináctého dělají legraci.

 

A co vy? Jak prožijete nadcházející pátek třináctého? Třeba vám k rozhodování pomůže tento seznam akcí…

 

Pátek - 13.11.

Sobota - 14.11.

Neděle - 15.11.

 

Za zdaryvaryTEAM Václav Eder

Fotogalerie