Článek

Čtvrteční multižánrové posezení v Husovce

Na sklonku týdne se konala v Husovce pod záštitou Paderewského moc zajímavá akce, kde jste mohli vidět kapelu ShoeCut a pozoruhodné Toxique.

Ten den v kalendáři svítil číslicí 15 a vzhledem k tomu, že to byl čtvrtek, malinko jsem se obával o dostatečnou účast posluchačů. Uznávám, že to bylo zbytečné. Kdo by si přeci nechal uniknout undergroundový popík v čele se sexy dámou v retro-baletním kostýmku? Hloupost!

 

Také bych nemohl zapomenout na ShoeCut, kteří nám zahráli hned jako první. Zvolení těchto dvou kapel za sebou bylo opravdu barvité a hlavně moc zábavné. ShoeCut si mou přízeň a mnoho dalších získali hned na začátku. To díky jejich originalitě a specifickému stylu. Pavel Kruger, jakožto frotman a vokalista kapely se na karlovarské hudební scéně pohybuje mnoho let. Je to takový ostřílený vlk, o jakém se "sem tam" něco provalí. Základem každé dobré kapely je vždy originální zpěvák, to je můj osobní názor, protože on je ten, co jde vidět. Jeho hlavním úkolem je bavit lidi, což se mu rozhodně daří. Avšak podmínky čistě komorního prostřední Husovky jim na poprvé moc nesvědčily. Musím tedy uznat, že to nebyl jejich nejlepší koncert, což se dá určitě pochopit. Poprvé to ani nemohlo být lepší. Na místě bylo k dostání jejich CD, které křtili na ForgsPornu. Dlouho jsem na něj čekal, takže jsem si ho šel vyzvednout. Obsahuje celkem 7 tracků včetně mého oblíbeného Invisible Contactu + videoklip na tento samý song. CD je poměrně dobře graficky zpracované a hudebně odpovídá kvalitám průměrného studia. Kdo chtěl tedy "šukat" za 50 kč, měl možnost...

Jakási legenda praví, že Toxique se dali dohromady při mytí baněk v utajovaných laboratořích Vysoké Školy Chemicko-Technologické. Když se na ně podívate a poslechnete si je, těžko pak budete věřit tomu, že to není pravda. Toxique vás pohltí a nepustí. Jejich pop-mash-up songy jsou tak barevné jako sama Klára Vytisková a její sexy tělo zahalené v naprosto šíleném retro oblečku. Základní chemický prvek Toxique, který dnes naleznete v kdejaké chemické učebnici pro základní školy se jmenuje právě Klára Vytisková na druhou. Avšak i kluci mají hodně do sebe. V krvi jim nepochybně koluje muzika. Nevím, jestli v tom je chemie, či snad stará alchymie křížená s novou technologii, ale jejich písně sahající od funku k blues, jazzu a retro-popu a k bůhvíčemu ještě, mě přesvědčily, že tohle nemohlo vzniknout přirozenou cestou. Povídky o babičce klávesisty a jejích údajně naprosto úžasných knedlících pobavily. Show naprosto úžasná! Můj osobní pocit ze zpěvačky? Říkám, je to ta nejvíc abstraktní punkerka jakou jsem viděl!

 

Po konzertě jsme měli jít něco málo popít s Toxique, jenže se museli ještě ubytovat a vůbec to bylo moc komplikované, takže z toho nakonec sešlo. Škoda, třeba bych z nich dostal to jejich retro-chemické tajemství. Snad zase někde v prostorách karlovarských!

Za zdaryvaryTEAM Václav Eder

Fotogalerie