Článek

Snowbitch Dirt Jump Contest 2009

Závody jsou za námi. V kategorii BMX obhájil vítězství z loňska Jirka Přibyl, na MTB vyhrál loni druhý Martin Skála.

Poslední prázdninovou sobotu hostil areál koupaliště Rolava v Karlových Varech 4. ročník dirtových závodů, které letos vzala pod svá křídla firma Snowbitch. Po dvou, díky počasí, ne moc vydařených ročnících se letos počasí konečně umoudřilo a ukázalo svojí lepší stránku.
Sluníčko a teplota okolo 25°C je na závodění víc než ideální, riderům mohl dělat vrásky na čele jen místy silnější vítr. Ale teď už k samotnému závodů…

Závod vypukl kvalifikací MTB, kde 9 borců bojovalo o účast ve finále, kam jich nakonec postoupilo 7. Do kvalifikace kategorie BMX nastoupili pouze 4 jezdci a Tomáš “Růža“ Růžička, který závod absolvoval i v kategorii velkých kol, kde stihl vystřídat jak pevňáka tak celopéro. Díky tak nízké účasti postupovali do finále BMX všichni přihlášení.





Pár minut po třetí hodině odpolední začalo finále. V kategorii horských kol bral 3. místo Růža za 360 na postupku, cancan, table nebo double x-up na dirtech. Druhé místo si vyjel vítěz kvalifikace Adam Lorenc triky jako backflip, 360, 360 one hand, no foot can-can one hand. Vítězem se stal loni druhý Martin Skála z Klatov, porotu zaujal věcmi jako 360 x-up, tailwhip, tailwhip transfer.

Jak už bylo psáno kategorie BMX byla postižena slabou účastí jezdců, to ale rozhodně nemělo vliv na kvalitu triků. Na třetím místě skončil Martin Kubík z Klatov za 360tky, tailwhip a nofoot can-can. Druhý byl nakonec Lukáš Černý také z Klatov, který točil hodně vysoký 360, tailwhip. No a vítězství obhájil Jirka Přibyl, na kterého snad neplatí fyzikální zákony. Lítal o půlku výš než ostatní, otáčel krásný backflipy, 360tky a různý kombinace triků nad kterýma zůstával rozum stát i zkušeným jezdcům.





Best trick vyhrál nakonec taky Jirka Přibyl a to za pěkně odjetou 720! Při vyhlášení byl oceněn i Tomáš Bokota, který svým 15ti letech dokázal, že na to má a odjel triky jako 360 nebo tailwhip!

Nakonec patří velký dík všem sponzorů (Snowbitch, Bishop, Ihaveadream.cz), mediálním partnerům (dolekop.com, zdaryvary.cz, dirtbiker), organizátorů a v neposední řadě všem divákům, že neseděli doma na zadku a přišli udělat výbornou atmosféru.



text: štěpánisko

foto: chochy

Fotogalerie