Článek

"Knedlík - Kloss - Knödel aneb Knedlíkové nebe" - výstava

Výstava se zaměřuje na prezentaci kulinářského fenoménu bavorské a české kuchyně - knedlíku - muzejními prostředky. Jedná se o partnerský projekt, který byl připraven již v roce 2007 a na kterém spolupracovala Muzea města Deggendorf a Krajské muzeum Karlovarského kraje, Muzeum Cheb. Otevření výstavy, bude součástí programu Valdštejnských slavností 2009. Slavnostní vernisáž proběhne 28. srpna 2009 ve výstavním sále Muzea Cheb.

KNEDLÍK - KLOSS - KNÖDEL ANEB KNEDLÍKOVÉ NEBE

Otevření výstavy, která proběhne ve dnech 28. srpna 2009 - 1o. ledna 2010, bude součástí programu Valdštejnských slavností v Chebu. Výstava Knedlík - Kloss - Knödel je partnerským projektem, na kterém od roku 2007 spolupracovala Muzea města Deggendorf, Krajské muzeum Karlovarského kraje – Muzeum Cheb a Muzeum a Dům franských dějin v Abenbergu u Norimberka. Tento přeshraniční projekt je o fenoménu knedlík v Čechách, v Bavorsku, v Horních Frankách, Sasku, ale i v Rakousku. Knedlíky nejsou jen oblíbeným pokrmem, přílohou k hlavnímu jídlu, jsou také důkazem historické pospolitosti obyvatel Střední Evropy. 
Na výstavě je zachycen rozdílný pohled na knedlíky v Bavorsku a v Čechách. Dějiny k nakousnutí, jak byla výstava nazvána na německé straně, porovnávají oblíbenost knedlíků u českých a bavorských strávníků, představují knedlíkovou kuchyni a odkrývají nejen stravovací návyky obou národů, ale i různé recepty opředené mnohými legendami. Knedlíky, jak už z různých názvů vyplývá, oplývají celou řadou tvarových, ale i surovinových variant Známe a vaříme knedlíky kynuté, bramborové, karlovarské, špekové, houskové, krupicové, tvarohové ovocné, bosáky, sklářské, mrkvové, špenátové, v Bavorsku jsou především kulatého tvaru, v Čechách naopak převážně šišky, v Horních Francích jsou typické Kloss - kluzáci, a není možné si představit v Německu jídelní lístek bez Kloss mit Soss.
Jaký je rozdíl mezi knedlíkem a Klossem? Jakou roli hrály brambory, housky a hlavně jaká se používala mouka pro vaření knedlíků? Ale to vše se návštěvník dozví na výstavě. Výstava vychází z původní německé verze realizované v Deggendorfu a je rozšířena a doplněna o část českých reálií, nechybí ani česko - německý katalog, což je unikátní dvojjazyčný sborník původních příspěvků s knedlíkovými tématy. Rovněž texty ve výstavě budou dvojjazyčné. Výstava se zaměřuje na prezentaci tohoto kulinářského fenoménu bavorské a české kuchyně - knedlíku - muzejními prostředky. Je zachycena historie tohoto pokrmu v českém i německém prostředí, zmíněny jsou souvislosti celoevropské a pozornost je zde věnována i chebskému regionu.Na předmětech z bavorských a českých muzeí je prezentováno kuchyňské vybavení potřebné pro výrobu knedlíků, knedlíky se odrážejí v písních, v literatuře, v pohádkách či pověstech. Kuchyně je zde místo pohody a přátelství.
Muzeum v Chebu chce i touto netradiční rovinou přispět k vzájemnému poznávání obyvatelstva na obou stranách hranice. V Čechách i v Bavorsku je knedlík považován za národní poklad. Cílem výstavy je ukázat, že tento poklad nezná hranice, že je naším společným dědictvím, které nezná jazykové ani územní rozdíly.
Spolu s výstavou proběhne v prostorách muzea, ale i mimo ně celá řada knedlíkových akcí pro laickou i odbornou veřejnost. Budou uspořádány gastronomické soutěže s vybranými knedlíkovými tématy, kterých se dle příslibu účastní jako soutěžící i významné osobnosti regionu. Gastronomické soutěže a speciální programy jsou připraveny také pro školy.

Důležité termíny výstavy:

Vernisáž výstavy:
Uvítání a představení hostů: PhDr. Eva Dittertová, ředitelka KMKK , Muzeum Cheb 
Proslovy: Anna Eder, starostka města Deggendorf, Birgitta Sommer-Petschek, M.A., ředitelka Městského muzea Deggendorf, PaedDr. Josef Novotný, hejtman Karlovarského kraje, MUDr. Jan Svoboda, starosta města Cheb 
Přednes básně Knedlíky: MUDr. Jan Svoboda, starosta města Cheb v češtině/v chebštině recituje PhDr. Jaromír Boháč 
Písně o knedlících: hraje a zpívá Václav Benedikt Karpíšek
Prezentace Knedlíkového katalogu: pokřtí Albrecht z Valdštejna a Anna Eder, starostka města Deggendorf 
Otevření výstavy: PaedDr. Josef Novotný, hejtman Karlovarského kraje, ředitelka muzea a starosta města Chebu
Knedlíkové občerstvení

Knedlíkové dny:
Vedle komentovaných prohlídej, ukázek a besed s odborníky v rámci výstavy, budou na všech těchto dnech prezentovány i partneři výstavy. Pro laickou i odbornou veřejnost budou uspořádány gastronomické soutěže s vybranými knedlíkovými tématy, kterých se dle příslibu účastní jako soutěžící i významné osobnosti regionu i gastronomie. 
1. Knedlíkový den - 19. září 2009 – sobota
- Knedlíky ovocné
- Knedlík karlovarský 
- Houskový knedlík
Hlavní partneři dne: firma Svoboda - výroba knedlíků a Vitana
2. Knedlíkový den - 14. listopadu 2009 – sobota
- Knedlíky bramborové
- Bramborový knedlík na slano
- Bramborový knedlík na sladko
Hlavní partneři dne – firma Podravka – Lagris a Vitana
V rámci tohoto dne se uskuteční "Velký knedlíkový turnaj mezi školami". Netradiční soutěžní klání se rozehraje ve školní jídelně 3. ZŠ v Chebu. Soutěžní týmy z chebských i mimochebských základních škol doplní i partnerská škola 3. ZŠ Mittelschule Netzschkau. Součástí vyhodnocení bude i vyhlášení vítězů literární soutěže na téma "Knedlík v pohádce".

Knihobraní 2009:
V sobotu 17. října 2009 se uskuteční již 9. ročník celostátního setkávání s knihami a lidmi kolem nich v Krajském muzeu Cheb muzeu - Knihobraní. Tento ročník bude mít podtitul Toulky českou kuchyní a bude věnován kulinární vlastivědě a vaření. Nebude chybět tvůrčí dílna pro děti, komentované prohlídky výstavy, autogramiády a křty nových knih, besedy s významnými autory a hosty, nebudou chybět i ochutnávky či živá hudba. Bližší informace naleznete na našich internetových stránkách.

Vánoční "knedlíkový" Advent:
V sobotu 5. prosince 2009 bude jako již v chebském muzeu tradičně věnován vánočním tradicím a zvykům, bude však tentokrát rozšířen o sladkou knedlíkovou prezentaci.

Slavnostní ukončení výstavy – Knedlíkové loučení:
V sobotu 9. ledna 2010 bude uspořádáno v masopustním duchu s podtitulem dle chebské pověsti – "Odchod trpaslíků z Chebu, aneb Když jim hospodyně knedlíků nedají, musí odejít."

Veškeré podrobné informace o programech jednotlivých akcí a dnů, stejně jako logo výstavy ke stažení najdete na internetových stránkách:

www.muzeumcheb.cz/knedlik.

Na vaše oslovení, zodpovězení dotazů a podání dalších informací se těší: PhDr. Eva Dittertová, ředitelka Krajského muzea Karlovarského kraje.