Článek

HRUBEŠ A MAREŠ RELOADED 2009

Rozhovor HERCE Jana Budaře s režisérem Vladimírem Morávkem u příležitosti uvedení nové verze filmu o přátelství, osvícení, vánočních slevách mezi regály a lásce až do konce, 4. července 2009 od 19,30 v Klubu ELKO - vzhůru nohama, v rámci festivalu 59. PETŘÍNSKÉ PLÁTNO.

Tu a tam by si někdo mohl vyvěsit i plakát!

 

Rozhovor Jana Budaře s Vladimírem Morávkem u příležitosti uvedení nové verze filmu o přátelství, osvícení, vánočních slevách mezi regály a lásce až do konce. 

 

Hrubeš a Mareš Reloaded 2009. V čem se tahle nová verze liší od té staré?

Všechny chyby, kterých jsme se dopustili, pokusili jsme se spravit-  Myslíme si- trochu troufale- že ten film měl  nespravedlivý osud. Shodou různých okolností a technických selhání a našeho strachu a počasí nad střední Evropou jaksi ulítl komínem- a   přitom možná  vůbec nemusel.

Proč vlastně vznikl tenhle nový sestřih?

My jsme si s Honzou Budařem to slíbili na premiéře  té původní verze. Ta byla v Praze v Kině Lucerna a atmosféra na ni byla o držku jak sviňa, všichni snažili se nevyslovit slovo zklamání, ale pořád se to  každému  tak nějak dralo do pusy, tak radši všichni mlčeli, nebo trochu hltavě  jedli chlebíčky- my s Honzou usmívali  jsme se jak Helena Vondráčková na výletě do New Yorku,až nás  oba pusa bolela-  ale smutno nám bylo popravdě, na chcípnutí.

To totiž bylo tak:

My jsme ten film stříhali v létě 2005 v nehorázných vedrech a jak ta vedra byla a  byla, tak počítače začaly kolabovat a taky ten náš se roztekl a následkem toho  celá jedna pětina filmu šest dní před odevzdáním finální verze na Barrandov  šla do kopru , nikdo tu verzi  nemohl z rozrosolovatělého  počítače vyloudit, a to ani v New Yorku,  a to ani v Londýně- čili  jsme  těch posledních šest dnů  místo toho, abychom ladili  rytmus střihu a spád vyprávění a jiné rafinovanosti abychom lechtali na podbříšku, znovu stříhali ten  ztracený díl- následkem toho  neměli čas uvidět všechny své chyby- natož je  napravit-   natož ten film vyfrézovat do extatické formy- až   tedy- snad-  teď napodruhé...

Jak vnímáš s odstupem ten film? A máš ho pro sebe rozdělený na verzi jedna a verzi dvě?

Mám ho rád, jako mají rodiče trochu škaredé své děti, co na akademii  cvičí  spíše stranou- ale to bytí stranou je  taky něčím krásné- nemyslete!  Anebo alespoň povznášející. Pro mě jsou škaredé děti těmi  nejmilejšími . Ale bývám  v tom trochu divnej,  vím-

Co je myslíš zábavnější v té nové verzi, je-li pro tebe něco? A co vypadlo a co přibylo?

Zábavnější je to, že déle a vydatněji  se  film zaobírá vztahem těch dvou dojemných chlapíků- Hrubeše a Mareše, co mají se myslím rádi moc a moc, klidně by pro sebe zemřeli v druhé světové, i na pláních Arizony by zemřeli, i v nějakém hodně klaustrofobickém kosmickém korábu by pro sebe umřeli- ale v Praze na předměstí jim to nejde-  je jim  trapné jenom to vyslovit, jenom na to pomyslet- napáchají následkem toho  oba dva   obrovskou šlamastyku ve svých životech .

Máš pocit, že ten film zažil svou zaslouženou slávu, nebo na ní čeká? A dočká se? Pokud čeká.

Jako každý, kdo něco udělal blbě, ten film si to vyžral . Matematicky vzato je tedy  v podstatě velmi velmi možné , že  to, co v tom filmu je krásné, dojde  ocenění napodruhé – není co ztratit, jen získat. Je možné,  že si ten film různí melancholičtí  Češi budou pouštět pořád dokola , budou mít  rádi oba ty smolaře místy  k zalknutí , odpouštět jim  budou všechno  i držet palce kdykoli. Je možné, že někdo vysloví to I  nahlas- ten Budař s tím Krajčem jsou v tom filmu  dojemní jak šmigrust na vánoce, jak koulovačka na  Svátek republiky.

Tu a tam by si někdo mohl vyvěsit i plakátek.

To bych teda  byl  opravdu moc rád.